Een thuisbevalling: Hoe gaat het in zijn werk?

zie artikel

zie artikel

Een bevalling op zichzelf kan natuurlijk al ontzettend stressvol zijn, maar om dit in een ziekenhuis te doen met zo’n omgeving kan nog lastiger zijn. Daarom kiezen veel vrouwen ervoor om lekker in het comfort van hun eigen huis te bevallen. Hierbij kan dit bijvoorbeeld in hun eigen bed. Toch zijn er voor veel mensen nog onduidelijkheden over zo’n thuisbevalling. Dus, hoe gaat een thuisbevalling in zijn werk?

zie artikel

Verloskundige en kraamverzorgster

Als je graag thuis wilt bevallen van je baby, is het belangrijk dat je hier op tijd een verloskundige en een kraamverzorgster voor regelt. Nederland biedt thuisbevalling namelijk actief als optie aan, maar hier is het wel nog steeds heel belangrijk dat je een verloskundige en kraamverzorgster aanwezig hebt. Om het bevallingsproces nog beter te laten verlopen, kan je ook een geboorteplan maken. Op deze manier weten zowel de verloskundige en kraamverzorgster als je partner precies wat je wensen en verwachtingen zijn.

Vanaf 37 weken

Bij het hebben van een thuisbevalling zijn natuurlijk wel ook een aantal voorwaarden. Zo mag je pas thuis bevallen als je minstens 37 weken zwanger bent en alleen als jij en de baby allebei gezond zijn. Hierdoor wordt her risico op complicaties zoveel mogelijk vermeden en kan het ook niet voorkomen dat er ineens te weinig middelen zijn in het geval van een noodgeval. 

Regelmatige weeën

Je hebt je verloskundige en kraamverzorgster natuurlijk al een geruime tijd van tevoren uitgekozen, maar vanaf wanneer komen zij dan precies in beeld? Je verloskundige komt in beeld wanneer je last hebt van regelmatige weeën. Op dit moment moet je de verloskundige namelijk bellen en zal deze (eventueel een paar keer) langskomen om te kijken hoe het gaat met je en hoe het ervoor staat met de ontsluiting. Als de ontsluiting inmiddels ver genoeg is, zal de verloskundige bij je blijven en wordt de kraamverzorgster gebeld. Ondertussen maakt de verloskundige alles klaar voor de geboorte van het kind.

Tijdens de geboorte

Tijdens de geboorte van het kind zal iedereen zijn of haar eigen rol hebben. Zo heb jij natuurlijk zelf de taak om het kind te baren, terwijl de verloskundige je hierin assisteert en goed in de gaten houdt of alles nog goed gaat met het kindje. De taak van de kraamverzorgster is om het zo comfortabel mogelijk te maken voor je en om je ook te assisteren tijdens de bevalling. Als laatste is het de taak van je partner om de verloskundige te helpen waar mogelijk, iedereen van drinken te voorzien en ervoor te zorgen dat de sfeer zo prettig mogelijk is voor jou.

Na de bevalling

Na de bevalling is het tijd voor je om te rusten en dit heb je dan ook verdient. De kraamverzorgster is er om de zorg even over te nemen, zodat jij even goed kunt slapen. Ook kan je partner hier goed bij helpen door ook de baby te verzorgen en eventueel al op te ruimen in huis.